duben 2024

Po Út St Čt So Ne
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<   >




Top dráhy 2010

Již druhým rokem píši tento článek, abych Vám přiblížil, jaké skvosty v podobě horských drah se staví po celém světě a stejně tak i bilancuji, jestli je to málo či hodně a zda nadcházející rok je velmi zajímavý na super dráhy nebo naopak je to bída.

Na rovinu si musíme říci, že ekonomická krize zanechala svojí tvář i zde. Špatná zpráva je, že se to projevilo na množství, ale naopak dobrou zprávou je fakt, že nikoliv kvalitou. Od roku 2006 se velmi zajímám o nové dráhy a musím říci, že do roku 2009 se každoroční počet nových drah pohyboval kolem čísla 100, letos je prozatím nahlášeno pouhých 49 přírůstků, což je velmi málo a osobně vím, že v tuto dobu se číslo už moc nenavýší. Rozložení na kontinenty je pro letošek velmi vyrovnané. První příčku drží Evropa se 14, dvojka patří Asii s počtem 13 a Amerika spolu se zbytkem světa je zatím vyrovnaná s 11 dráhami na rok 2010. Pravdou bohužel je, že zatímco Evropa drží prvenství, tak hlavní skvosty se staví buďto ve Spojených Arabských Emirátech, Singapuru nebo klasicky v USA. Pojďme si tedy ty nejzajímavější představit...

 

Začněme tedy Evropou, 14 novinek, ale bohužel jen 4 až 5, které stojí za zmínku. První a asi největší je Ring Racer, dráha z loňského roku, která kvůli velkým technickým problémům byla uzavřena a otevřít by se měla poprvé právě letos. Loni to měla být nejrychlejší HD na světě, což už v roce 2010 platit nebude, ale k tomu později. Na rychlost 217 km/h má akcelerovat za 2,5 vteřiny, což je pěkný fofr a lemovat by měla trať na německém okruhu pro Formuli 1 v Nürburgringu. Nejočekávanější novinkou tohoto roku v Evropě je aspoň pro mě dráha Th13teen v anglickém parku Alton Towers. Mělo by se jednat o světový unikát a velmi často se tato dráha označuje, jako psycho dráha i přesto, že na některých webech je řazena do kategorie rodinných drah. Další zajímavá dráha se staví ve francouzském Walygator Parcu. Monster bude nový přírůstek v tomto parku a dozajista to bude velká konkurence známé dráhy Katun z italské Mirabilandie. Kdo zná Katun, ví, že se jedná o zavěšenou dráhu (Inverted coaster) s pořádnými parametry. Při rychlosti 90 km/h, kterou dráha nabere ze 40 metrové výšky, se 6x otočíte přes hlavu. Téměř 2 a půl minuty si budete moci vychutnávat jízdu dlouhou 1200 metrů. Monster je přesnou kopií dráhy Raptor z parku Cedar Point (USA) nebo dráhy Orochi z japonského Expolandu, o kterou se přímo jedná. Jelikož Expoland zažívá krizi po tragické nehodě, veškeré dráhy jsou v opravě a právě tato dráha byla demontována a převezena novému vlastníku a tím se stal právě Walygator Parc. Joris en de Draak je nový dřevěný projekt parku Efteling u holandského Kaatsheuvel. Hned dvě dráhy, co se všemožně proplétají budou lákat návštěvníky tohoto parku. I přesto, že parametry nejsou nijak závratné (jedná se o jedinou dřevěnku, která se letos bude stavět na starém kontinentě), proplétající se jízdou bude Joris en de Draak dráhou zajímavou. Pátou a šestou dráhu tvoří projekty, které světlo světa měly spatřit už před pár lety a i přesto, že jsou opět nahlášeny, není zdaleka jisté, jestli se tak stane. První se jmenuje Tren de la Mína ze španělské Isla Magici. Bude to tématický vláček, jako např: Mammut z Gardalandu nebo Colorado Adventure z Phantasialandu. A dvojka má vozit návštěvníky v italském parku Zoosafari Fasanolandia. Více než kolmý sjezd bude zdobit ocelovou dráhu Euro Fighter. Přesněji celých 97° sklonu z výšky 23 metrů, dá vozíkům rychlost 70 km/h a se třemi inverzemi zaručuje příjemně adrenalinový zážitek.

 

V Asii se zaměříme hlavně na Singapur, kde letos poprvé své brány otevře známé filmové studio Universal park nazvány Universal Studios Singapore. Jelikož se nejedná jen o filmový park, ale o park i s hojností kvalitních horských drah, tak na otevíračku zde naleznete 4 dráhy a především 2 z nich jsou velice zajímavé. Batlestar Galactica a známá Revenge of the Mummy z amerického Universal Studios Florida, kde tato stejná dráha již stojí od roku 2004. Jedná se o tématicky propracovanou vystřelovačku, kdy dění kolem se odehrává ve staré hrobce plné mumií. Batlestar Galactica je téměř klon dráhy Dueling Dragons z amerického Universal Studios Islands of Adventure. Zatímco Dueling Dragons jsou dvě zavěšené dráhy, které se všemožně proplétají, tak u dráhy Batlestar Galactica se jedná o dráhu zavěšenou a druhou klasickou kovovku s jemným vystřelením na první kopec. Obě se rovněž všelijak proplétají, přičemž Human (klasická kovová) je mírnější, zatímco Cylon (zavěšená) je pro opravdové adrenaliňáky. Za zmínku stojí ještě čínský World Joyland, který rovněž otevře své brány letos poprvé se třemi dráhami. Informací bohužel není moc a tak si jen můžeme říci, že jedna bude tzv. uzavřený kruh, jako je například Sky Wheel v německém Skyline Parku, druhá je létající se 4 inverzemi a stavět jí bude Bolliger & Mabillard, což je takový Mercedes mezi konstruktéry horských drah.

 

Amerika, respektive USA zemí zaslíbenou pro zábavní průmysl se letos s jedenácti novinkami moc nepředvedla. Jak jsem napsal úvodem, rok 2010 je slabý na množství, nikoliv kvalitu, a ta tady dozajista je. Čtyři top dráhy je na letošní bídu slušné číslo a tak si je postupně představme. Víte, jaký je rozdíl mezi Intimidatorem 305 a Intimidatorem? Prvně jmenovaný je 93 metrový kovový kolos, na kterém se budete řítit téměř 150 km/h celé 3 minuty. Navíc 85° sklon prvního sjezdu a délka 1554 metrů Vám určitě zajistí spousty adrenalinu v krvi. Svézt se budete moci v parku Kings Dominion ve Virgínii a vizitku si na něm udělá firma Intamin AG. V parku Carowinds (Jižní Carolina) naleznete druhou jmenovanou dráhu. Intimidator je menší bráška Intimidatoru 305 a je dosti podobný dráze Silver Star (Europa Park, Německo). Naroste do výšky 70.7 metrů a 120 kilometrovou rychlosti projedete trať dlouhou 1620 m. Stavět ho bude firma Bolliger & Mabillard, takže na Vás čeká velmi jemná a příjemná jízda plná hupů a stavu beztíže. Stejně tak v Illinois, v parku Six Flags Great America bude stejný výrobce stavět dráhu, která zatím nemá jméno, ale jednat se bude o stojací dráhu (Stand Up coaster). Čeká na Vás 5 inverzí a 101 km/h na trati dlouhé 1266 metrů přičemž první pád bude z výšky 46.9 metrů. A poslední Top dráhu nám představí Kennywood v Pennsylvánii. Název dostala Sky Rocket a jedná se o vystřelovačku, která vás vystřelí pod úhlem 90° do výšky 29 metrů, rychlostí 80.5 km/h za 3 vteřiny.

 

Jak se říká, „to nejlepší na závěr“. Dodonpa 172 km/h, Top Thrill Dragster 193.1 km/h, Kingda Ka 206 km/h, Ring Racer 217 km/h, takto šly po sobě rychlostní rekordy na horských dráhách. Ring Racer se bohužel neudržel dlouho a vzhledem k tomu, že ani nebyl puštěn do provozu kvůli velkým technickým problémům, tak si titul nejrychlejší dráhy nevyslouží ani letos.. Šejkové ze Spojených Arabských Emirátů rozhodli o výstavbě nejrychlejší horské dráhy světa. V Abu Dhabi vyroste park Ferrari World Abu Dhabi věnovaný vozům Ferrari. K tomu zde najdete dvě dráhy a hned jednu již zmiňovanou. F1 Coaster, to je nejrychlejší dráha planety. Informací je poskromnu, určitě podle dostupných fotek nečekejme dráhu typu Kingda Ka či Top Thrill Dragster, ale co je ovšem známé, je rychlost a ta je 250 km/h!!!

 

Co říci závěrem? Finanční krize hýbe všemi odvětvími po celém světě. Ale i přes malý počet nových projektů si myslím, že kvalita je vysoká, bohužel pro nás moc vzdálená. Upřímně, kolik z nás si může dovolit jet do USA či Spojených Arabských Emirátů, kdy se mu zachce, aby vyzkoušel novinku pro letošní rok? Nezbývá než doufat v rok 2011, který podle různých servrů a fór bude velmi nadějný i v evropských parcích nám známých a snadněji dostupných. Jde sice hodně o spekulace, ale představy o super dráze v Heide Parku, nové dráze ve Phantasialandu či Port Aventuře se velmi dobře čtou...

 

Napsal David HD

 

Aktuální hodnocení: 5,0 / 5

captchaNelze-li číslice přečíst, zkuste obnovit obrázek.

Radek , 12.02.2010, 12:52: Reagovat: (Obrázek)

Jen mě tak napadlo v souvislosti s tím, že Walygator park si kupuje z japonského Expolandu atrakci. Je to důkaz toho, jak důležitou roli hraje bezpečnost v zábavních parcích. Před nehodou, která se v Expoladnu v roce 2007 stala a při které dokonce jeden člověk zemřel, byl Expoland poměrně slušně prosperujícím a rozvíjejícím se parkem. Ale po té nehodě to s ním jde od desíti k pěti. Atrakce zavírá a teď jak vidíme je dokonce demontuje a rozprodává. Až nakonec nezbyde nic jiného než park definitivně zavřít. Prostě úplně přišel o důvěru návštěvníků. Z čehož plyne, že pokud si parky chtějí udržet svoje živobytí, musí dbát, aby se nikomu nic nestalo a všichni se z něj v pořádku vrátili.
Na druhou stranu je jistě potěšující, že tím Walygator získá poměrně dost kvalitní atrakci, kterou by si vzhledem ke své velikosti a návštěvnosti jinak nikdy nemohl dovolit.