březen 2024

Po Út St Čt So Ne
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<   >




Trip de Heide Park 2011

V tomto roce jsme nabízeli výlet do Heide Parku a věřili jsme, že se pojede, protože je to velmi kvalitní park plný adrenalinových horských drah, a co víc, se žhavou novinkou roku 2011, dráhou „Krake“. Jedná se o první tzv. Dive Coaster v Německu a vůbec na evropské pevnině. Jeho příbuzný nese příznačné jméno „Oblivion“ a je k zastižení v anglickém Alton Towers.

Bohužel se nesešel dostatečný počet lidí a tak se plánovaný výlet nekonal. Nám to ale nedalo spát a tak jsme se poměrně rychle rozhodli, že ten Heide Park a hlavně tu jeho chobotnici (Krake) pojedeme prozkoumat sami. Jenom pro upřesnění doplním, že název dráhy je německý (dost nezvyklé v záplavě anglických jmen a názvů) a vyslovuje se ...krake..., tedy tak, jak se píše. Přestože Heide Park máme opravdu zmáknutý do posledního zákoutí, byli jsme v něm několikrát, tak touha poznat novou dráhu byla silnější.... a tak jsme vyrazili směr severní Německo. V hluboké noci, ve 3 hod., sedáme do auta a hurá za jednou z našich lásek. I když je Heide Park nejbližší z těch „áčkových“ parků, čeká nás cesta dlouhá více než 600 km. Protože ale převážná část trasy vede po dálnici, tak cesta celkem rychle ubíhá, ale ranní německá dopravní špička nás vyvede  trochu z optimismu a k branám starého známého Heide Parku přijíždíme skoro hodinu po otevření. Nemuseli jsme se ale zdržovat u pokladny, protože vstupenky jsme si vezli z Prahy, respektive ze světové široké pavučiny, zvané internet. On line nákup vstupenek obnášel 10% slevu a to byla první novinka, kterou jsme u německého parku zaregistrovali. Další překvapení, opět příjemné, nás čekalo krátce po projití vstupní branou, Heide Park byl zkrátka na první pohled jiný, lepší... Upravený, ale netématický park se mění pozvolna v upravený a tématický. Přibyla řada hezkých dekorací, zejména v pirátském duchu a nám nezbylo nic jiného, než chválit.

Naši procházku parkem jsme nemohli zahájit ničím jiným, než tím, kvůli čemu jsme tam přijeli, a to byl novotou vonící výrobek firmy Bolliger & Mabillard a tedy záruka nejvyšší kvality, dráha Krake. Fronta nebyla příliš dlouhá a tak nebylo co řešit. Zhruba za 10 nebo 15 minut jsme se již usazovali do sedaček v první řadě a plni nepopsatelného očekávání čekali, až se otevře závora a „vláček“ o třech řadách po šesti jezdcích, mimochodem bez podlahy, začne stoupat strmě vzhůru. To stoupání je tak prudké, že jsem se bál, že mi vypadne mobil, který jsem měl neprozřetelně v kapse kraťasů, ale naštěstí moje obavy byly liché. Po vyjetí do výšky 41 m došlo samozřejmě ke zlatému hřebu programu: vláček se na několik vteřin zastavil na kraji kolmého srázu a zejména jezdci v první řadě se mohli kochat výhledem do propasti. Pak následovalo to, co přijít muselo – sešup hezky kolmo dolů. Poté vláček lízl vodní hladinu, speciální plochy v zadní části se postaraly o krásný vodní gejzír, byť šlo spíše o vizuální efekt, než o nějaké reálné postříkání. Kdo bez vody nevydrží, měl by se posadit do poslední řady, tam přece jenom dojde k nějaké menší zálivce. Na řadu přichází tzv. Immelmannův looping, těsné minutí rozpadajícího se vodního gejzíru a šup šup, jsme v cíli. Jízda má velmi rychlý průběh, celková délka dráhy je necelý půlkilometr a tudíž patří mezi ty kratší. Jízda je to však úchvatná, velmi adrenalinová a přitom jemná (necukavá), tak jak je to u firmy B & M dobrým zvykem. Jako bonus můžeme zmínit i tématické zapracování této atrakce, je vidět, že to vedení Heide Parku vzalo za správný konec. Po jízdě jsme si z úschovny zavazadel (není na nástupišti, ale mimo a obsluha vám dá výměnou za věci žeton na stužce) vyzvedli své tašky, batohy, foťáky atd., vyšli jsme východem a honem zpátky k úschovně a znova do fronty, která i teď byla velmi přijatelná. Tentokrát jsme vyzkoušeli poslední řadu, čekání bylo ještě kratší, protože největší zájem je samozřejmě o řadu první, tu s nejlepším výhledem.

Po této „rozcvičce“ jsme pokračovali v procházení parku takovým tím klasickým okruhem, proti směru hodinových ručiček. Nebylo zdaleka ještě ani poledne a teploty už se šplhaly do výšek, na květen opravdu nezvyklých. Obloha byla bez mráčku, park byl poměrně dost zaplněn, ale fronty byly přijatelné, prostě krásný idylický den. Většina návštěvníků se ale rekrutovala z německých puberťáků, převahu měly zejména školní výlety. Vzhledem k teplému počasí se projížďky všemi vodními atrakcemi zúčastnila i ta část našeho týmu, která je s mokrým živlem když ne v nepřátelském, tak ve velmi rezervovaném poměru. A tak jsme v klidu a v pohodě absolvovali všechny naše oblíbené atrakce, tak jak přicházely za sebou, namátkou Scream, starý dobrý Big Loop, Colossos, Desert Race, rafty a oboje klády... Jenom zavěšenou dráhu Limit jsme vynechali, protože jezdil jenom jeden vláček a nechtělo se nám ve vedru čekat na cukavou jízdu notoricky známého „srdíčka“. Dědeček Big Loop dostal od loňské sezony nové vozíky a tak jsme na ně byli zvědavi, protože v Gardalandu je podobná dráha Magic Mountain a vozíky, respektive sedačky v nich, byly vynikající. Nové vozíky Big Loopu ale ničím výjimečným nezaujaly. Při relaxační projížďce na raftech jsme zjistili ještě jedno drobné překvapení, a sice že v tunelu přibyla vodní mlhovina, takže jízda tím rázem získala na zajímavosti.

Další kroky nás zavedly k novince loňského roku, k atrakci jménem „ToPiLauLa – Schlacht“. Hezký název, že? Pokud vás zajímá, co se za tímto tajemným názvem skrývá, tak je to vodní bitva, a jaká jiná, než pirátská. Nejít na vodní bitvu, když už v parku je, to by byl opravdu nerozum. Takže jsme navěsili na Fionku (naše členka týmu, které nedělá radost být smáčená od hlavy k patě vodou) všechny kamery, foťáky, tašky a mobily a šli jsme se nalodit na škuner. Každá kocábka je pro osm střelců, vždy čtyři na každém boku. Vypluli jsme a už to začalo – hned v první zatáčce jsme dostali zásah od střelců ze břehu. To se jim to střílelo, když v tom vedru byli svlečení do půl těla. Ale ani my jsme se nenechali zahanbit a kropení jsme vydatně opětovali, nejúčinnější je mířit na hlavu. Kupodivu méně nebezpečné byly nepřátelské lodě než střelci ze břehu. Ti totiž měli jednu výhodu, a sice že po nás mohli pálit daleko dřív, než jsme totéž mohli udělat my z lodě. Výsledek bitvy tomu odpovídal.... za vítěze se těžko může považovat ten, ze kterého crčí voda proudem a snaha najít na jeho oděvu suchou nit je dopředu odsouzená k nezdaru. Přesto jsme nedali svou kůži lacino a na konci jízdy jsme byli všichni nejen mokří, ale i totálně vyčerpaní únavou. Každopádně to byla nejlepší vodní bitva, kterou jsme poznali. Díky teplému počasí jsme byli za chvilku suší a tak nastala ideální doba zasednout ke stolu a něco pojíst. Hned vedle zmíněné atrakce je samoobslužná restaurace s krásnou zahrádkou a krásným výhledem na další piráty, jak si můžou ruku ukroutit ve snaze postříkat protivníka. Jídlo bylo skvělé, porce velké a odpočinek více než zasloužený. Po obědě jsme si ještě jednou střihli chobotnici Krake, projeli jsme se vyhlídkovým visutým vláčkem, abychom také něco natočili a nafotili a dá se říci, že jsme si celý den krásně užili. Na závěr jsme se ještě chtěli svézt pozemním vyhlídkovým vláčkem, pro relax a natočení záběrů z jiných úhlů, ale vláček dlouho nejel, i když bylo teprve 17 hod. Až po delší době nám došlo, že už žádný nepojede, protože park již zavírá. To bylo další překvapení, které nám Heide Park připravil, tentokrát nepříjemné. Po letech, kdy otevírací doba byla denně od 9 do 18 hod., přišla tato trochu nečekaná změna. Park měl opravdu otevřeno jen do 17 hod. U vstupu jsme se tuto informaci nedozvěděli, až teprve po návratu je z webových stránek parku jasné, že je potřeba předem prohlédnout kalendář, konce jsou v různou hodinu, v 17, 18 nebo v 19 hodin.

I přes tento zádrhel nás všechny Heide Park překvapil mile, zejména zkvalitněním a zkrášlením prostředí, které je mnohem více tématické, než v minulosti. A také dráha Krake parku velmi sluší, teď se Heide Park může pyšnit mimo jiné čtyřmi špičkovými adrenalinovými atrakcemi (71 m vysoký volný pád Scream, nejvyšší dřevěnka v Evropě Colossos, vystřelovačka Desert Race a již zmiňovaný Dive Coaster Krake). Často dostáváme v diskuzi dotaz, který park je lepší a kam bychom doporučili jet: zda do Europa Parku nebo radši do Heide Parku. Dříve jsme odpovídali, že hezčí je Europa Park, i když na megaatrakce byl nepatrně lepší Heide Park. Dnes odpovídáme, že nejlepší řešení je navštívit postupně parky oba. Ještě jsem zapomněl zmínit, že kdo chtěl přijít do parku i druhý den, mohl tak učinit a stálo by ho to jenom 9 €.

Velmi unaveni, ale spokojeni jsme nasedli do auta a zadali do navigace adresu pensionu, kde budeme přespávat. Asi po 15 minutách přijíždíme do malého útulného městečka a nacházíme rodinný pension v krásném a klidném prostředí. Po malé večeři a vypití jednoho piva jsme všichni úplně zvadli, noční cesta a celodenní řádění v parku při velkém vedru udělaly své a tak jsme šli spát ještě za světla a doslova se slepicemi...

Ubytování i snídaně neměly chybu a tak ráno opět nasedáme do auta a vydáváme se jihovýchodním směrem do našich domovů a v odpoledních hodinách vystupujeme doma, spokojeni s právě skončeným výletem...

Kompletní galerii fotek najdete zde.

Napsal Pavel HD

Galerie

Trip de Heide Park 2011 Trip de Heide Park 2011 Trip de Heide Park 2011 Trip de Heide Park 2011 Trip de Heide Park 2011 Trip de Heide Park 2011 Trip de Heide Park 2011 Trip de Heide Park 2011
Aktuální hodnocení: 0,0 / 5

captchaNelze-li číslice přečíst, zkuste obnovit obrázek.

Karel , 03.06.2011, 00:56: Reagovat:

My byli v Heide Parku na zacatku kvetna (za poslednich 12 mesicu uz potreti - chteli jsme co nejvic vyuzit Merlincard). Souhlasim, novinka Krake je moc pekna a je to perfektni zazitek, i kdyz teda hodne kratky. Mozna vam moc nemusi vadit, ze jste prijeli az po 10. hodine, my jsme prijeli na 9.,ale bohuzel atrakce zacinaly az v 10, no a kdyz jeste koncily uz v 17, tak to bylo opravdu neprijemne prekvapeni. Ale jinak spokojenost a v lete snad Europapark.


VasekHD

VasekHD , 02.06.2011, 22:14: Reagovat:

Topík mě touhle reportáží co se týká psaní vrátil tak trochu zpátky na zem, protože tohle je vážně paráda :-)


PavelHD

PavelHD , 02.06.2011, 20:36: Reagovat:

Re:Jindrous:
Díky moc!


Jindrous

Jindrous , 02.06.2011, 19:00: Reagovat:

Moc pěkná recenze - díky Pavle HD